PI



TITOL: _____Pi________________________________________

 ON L’HEM VIST





                                                                    Al parc de l'estació





ORIGEN DE L’ARBRE:
Hi ha més d'un centenar d'espècies de pins, distribuïdes per totes les latituds i altituds de l'hemisferi nord, sis de les quals es fan espontàniament als Països Catalans: el pi blanc, el pi pinyer i el pinastre, propis de la terra baixa, la pinassa o pi gargalla a la mitja muntanya, el pi roig a l'estatge montà i el pi negre a l'alta muntanya. Algunes altres (pi de Canàries, pi insigne) hi han estat introduïdes per al seu aprofitament forestal.


CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
Un pi és un arbre del gènere Pinus, de la mateixa família que els avets, els cedres i les picees entre altres. Els pins, quan creixen junts, formen boscos que s'anomenen pinedes. De diverses espècies de pins amb pinyons comestibles s'obté l'oli de pinyó amb diversos usos.
Pinus és un gènere de plantes vasculars (generalment arbres i rarament arbustos), comunament anomenades pins, pertanyents al grup de les coníferes i, dins d'aquest, a la família de les pinàcies, que presenten una ramificació freqüentment verticilada i més o menys regular.
La copa pot ser piramidal o arrodonida i, en els arbres adults, ampla i deprimida. Els macroblastos presenten fulles escuamiformes sense clorofil·la, mentre que els braquiblastos són molt curts, amb una beina membranosa d'escates i estan acabats per dues a cinc fulles liniars o acícules, amb dos o més canals resinífers cadascuna. Els cons masculins es desenvolupen a la base dels brots anuals. Els estròbils presenten escates persistents, sent les tectrices rudimentàries i incluses i les seminíferes sol presentar una protuberància o melic en la seva part externa (apòfosi) maduren biennal o trienalment. Les llavors són alades amb la testa més o menys lignificada. Nombroses espècies es conreen des de molt antic pels seus pinyons o amb finalitats ornamentals o forestals, la qual cosa dificulta l'establiment de les seves àrees originals.Els pins són arbres de fulla perenne, generalment de tronc dret i elevat.
Les fulles tenen una forma acicular característica i s'apleguen en forma de fascicles de dues a cinc unitats en petites branquetes anomenades braquiblasts. Les espècies europees tenen totes braquiblasts amb dues fulles.
Els pins són plantes monoiques, amb inflorescències masculines i femenines separades en cada peu. Les femenines, després de pol·linitzades i madurades, es lignifiquen i es transformen en pinyes, les esquames de les quals protegeixen lesllavors, anomenades pinyons.
La majoria de pins acostumen a tenir les fulles en forma d'agulla








ALTRES INFORMACIONS-CURIOSITATS





PROCÉS
Hem anat al parc de l'estació a dibuixar el pi i també a calcar l'escorza. Hem comptat els pins que hi ha: vint-i-nou.  Hem abraçat el pi i hem pogut veure que algun si que podiem i altres no arribem a abraçar-lo. Hi ha un tronc tallat i un nen ha dit: sí comptem les ratlletes podem saber els anys que té l'arbre, té vint anys.


A l' hora de música hem explicat el conte del gegant del pi i hem ballat una dansa de la cançó.


Parlem del que sabem del pi:  per on mengen els arbres? tenen molt clar què menjen per les arrels i també diuen que aquestes són per aguantar l'arbre, perquè estigui dret.
Porto una planta a la classe, la traiem del test per poder veure les arrels, les observem amb lupa.



observem amb lupaÁlbum nuevo

Fem un pi amb plastelina.


fem un pi amb plastelinaÁlbum nuevo

A la rotllana parlem de les parts del pi, tenen: arrels, tronc, branques, fulles
Podem fer un arbre gran? Entre tots decidim com volem que sigui, per fer les arrels farem paper de diari arrugat i pintat, al costat farem pinzellades que seran les substancies minerals de les que s'alimenta l'arbre. Han d'estar a sota terra.
Per fer el tronc hem retallat i enganxat els fulls on vam calcar l'escorça.
Les branques han trobat un paper marró molt bonic, han retallat tires llargues i finalment tires petites verdes per les fulles.


Álbum nuevomural bo p4 b

A la sessió de psicomotricitat cada nen fa d'arbre, i entre tots formem un bosc.
Per parelles fem escultures d'arbres.

Álbum nuevopsico arbres p4 b


Fem experimentació amb les arrels. Per imitar com obtenen els arbres l'aliment, beurem aigua amb una canyeta, farem que siguin els minerals que hi ha al terra.

Álbum nuevoxuclem amb canyes P4B



























Experimentem amb l'escorça del pi. Sura o no sura.
També hem construït vaixells amb taps de suro i els hem fet surar.
Álbum nuevosura o no P4 B

                               El nostre mural




INVESTIGADORS

La classe dels PINS

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...